Amit te is megtehetsz…. Avagy használd ki a telet egy kis karbantartásra!

Orsó szerviz otthon, házilag? Miért ne? Ez a pár sor azoknak szól, akik ( két szerviz ciklus között, ami véleményem szerint 2-3 szezon ) szeretnék évközben egy esősebb, sárosabb peca után vagy szezon végén megtisztítani az orsóikat kicsit alaposabban annál, minthogy kívülről áttörölgetik egy pamut ronggyal. Nyilván a nagy szervizt nem tudjuk vele helyettesíteni, de azért egy sima törölgetésnél sokkal többet megtehetünk mi magunk is.
Használjuk ki a telet és ha már annyira fontos nekünk a horgászat, szánjunk időt a felszerelésünk rendben tartására is! Ahogyan az autónk, úgy az orsóink is meghálálják a törődést és sok-sok évvel tudjuk meghosszabbítani az élettartamukat, ha néha foglalkozunk velük.


 

Az orsóknak több olyan pontja van, ami hamar be tud piszkolódni, ezért leginkább ezekre kell koncentrálnunk:

 1. zsinórvezető görgő
 2. dobtengely
 3. hajtókar markolata
 4. fékcsillag és a legfelső féklamella
 5. dobszoknya és annak vezetőfülei, valamint a nút, amiben fut

Ezek hatékonyan megtisztíthatóak néhány egyszerű, mindenki által elérhető eszköz segítségével, amit talán legtöbbünk tart is otthon.
Amire szükségünk lesz:

 • Puha pamut rongy
 • Papírtörlő
 • Fogkefe
 • Fültisztító pálcikák
 • Valamilyen pumpás ablaktisztító ( Nekem nagyon bevált a Clin )
 • Egy gyűszűnyi olaj ( pl.: bármilyen motorolaj / babaolaj, étolaj, stb. nem jó! )
 • Egy gyűszűnyi gépzsír vagy vazelin ( Ki mit tud beszerezni, vagy talál otthon…. 😊)

Mielőtt nekifogunk nagyon fontos, hogy jegyezzük meg szétszedéskor az alkatrészek sorrendjét! Nem árt, ha minden oda kerül vissza, ahol volt! 😊

 

Vegyük le az orsóról a fékcsillagot, húzzuk le a dobot a dobtengelyről, a dob tengelyen lévő dobkereplő alkatrészeit, a dobszoknyát.
A zégergyűrű, ha van a dobtengelyen maradhat! (Elég sok orsótípuson van így megoldva a dobszoknya megtámasztása.)
Szereljük le az orsóról a hajtókart. Ezek zöme kétféle megoldású, vagy menetes és egyszerűen kitekerhető, vagy feszítőcsavaros.A külső szennyeződéseket egy enyhén nedves, puha pamut törlővel könnyedén eltávolíthatjuk. Amennyiben makacsabb szennyeződéssel van dolgunk egy leterített pamut törlőre tegyük le az orsót és a pumpás ablaktisztítóval fújjuk be. Hagyjuk rajta 1-2 percig majd töröljük le az orsóról a tisztítószert és az általa feloldott szennyeződést, majd töröljük tisztára az orsó felületét.A nehezen hozzáférhető helyek tisztítására használjunk egy a pamut rongyból vágott hosszúkás darabot, vagy egy fél pár zoknit, amit minden kis résbe be tudunk dugni és így könnyedén megtisztíthatjuk a kikönnyítéseket is a rotoron.


 

 

A rotorszáron a dobszoknya nútjait fogkefével, vagy egy fültisztitópálcika segítségével tudjuk hatékonyan és alaposan kitisztítani.


 


A zsinórvezető görgőnél szokott a legtöbb kosz összegyűlni.


  

 

Fújjuk be Clin-el, ami hatékonyan feloldja a szennyeződést, majd várjunk kicsit és a fültisztító valamint a fogkefe segítségével tisztítsuk meg a görgőt és környékét.


  


Tekerjük az orsót addig, míg a dobtengely a felső holtpontra nem ér. A tengely felületét ekkor tudjuk a leghatékonyabban megtisztítani. Alaposan törölgessük meg egy papírtörlő segítségével, majd egy csepp olajat csöppentsünk a tengely tövére és tekerjük meg az orsót párszor. Amennyiben a tiszta olaj elkoszolódott ismételjük meg a fentebb leírtakat mindaddig míg tiszta nem marad az olaj a tengelyen.


 

 

 

A következő lépésben tisztítsuk meg a dobtengelyről levett dobszoknyát, valamint a dobkereplő alkatrészeit.


  

 

A dobot és a fékcsillagot is alaposan takarítsuk meg.


 

A dobszoknya 2 rotorban csúszó vezetőfülét, valamint a középső részét az otthon fellelhető gépzsírral vagy vazelinnel ( ugye ki mit tud beszerezni vagy talál ) kenjük meg a képen látható módon.Ezután a megfelelő sorrendben rakjuk vissza az alkatrészeket az orsó dobtengelyére.


 

Tegyük vissza a dobot, majd a fékcsillagot és készen is vagyunk.Praktikus jótanács: Horgászorsót mindig kilazított fékekkel (a nyelető féket is beleértve!) kikapcsolt visszaforgásgátlóval (Bizonyos típusoknál nem lehet kikapcsolni) szállítunk és tárolunk!!!

Remélem, hogy ez a néhány sor segít nektek abban, hogy az orsótok sokáig kiszolgálhasson benneteket és sokat fogjátok hallani azt a csodás hangot, amikor bizony „nagyon húzza!”. ☺

Urbán László