Ahol minden halért meg kell küzdeni…… Pontyok az akadóból

Ahol minden halért meg kell küzdeni……Pontyok az akadóból

Vannak,akik fás-bokros helyre szeretnének menni horgászni, és vannak, akik el is mennek. Mint sok más dolog, ez is megtanulható, gyakorolható, már-már művészi szintre fejleszthető. Egy ilyen terepen vannak elengedhetetlen kellékek, de leginkább fejben kell felkészültnek lenni, hiszen rengeteg tényező befolyásolhatja, hogy sikeresek tudunk-e lenni.

A sikert nem a kapások száma alatt értem. A dolog nehézsége abban rejlik, hogy a megakasztott halakat bizony meg is kell szákolnunk. Minden körülmények között a pontyok épségét kell szem előtt tartanunk, így csak akkor vágjunk bele az akadóban való horgászatba, ha nem vagyunk restek elhasználni az előtét zsinórunkat és hajlandóak vagyunk megdolgozni a halakért és a védelmükért egyaránt.


Ahol minden halért meg kell küzdeni……Pontyok az akadóból
Az kedvenc pályám, amitől sokan tartanak

A fák között való horgászat rendkívül megbízható szerelést kíván. Kizárólag monofil zsinórt alkalmazzunk, szerelékünk utolsó 25-30 métere pedig legyen vastag, 0,50-0,60mm-es (koptató) előtét zsinór. Ez nehezen vág bele a víz alatti fákba, inkább csak csúszik rajtuk. Ezen a pályán felejtsük el a fonott zsinórt!
Elhagyós szereléket használjunk, hogy a hal az ólmot könnyen el tudja hagyni. Ez segít nekünk, hogy a száján ejtett seb ne táguljon ki túlzottan, ne rázza ki olyan könnyen a horgot, ha már szépen megakadt. Méretben 4-es, vagy 2-es horgot használok, abból is a vastagabb húsúakat. A Solar 101-es horgait bátran merem ajánlani. Vastag és tű hegyes, nem szakítja szét a hal száját (természetesen mindig kellő odafigyeléssel fárasszunk). Ezek a horgok biztosan fogják tartani a halat.


Egy jó fluorcarbon előke és a jó vastag előtét….

 

A csónakban vannak alapvető kellékek, amikkel mindenképpen rendelkeznünk kell! A kampózó szett, zsinórvezető (amivel sok akadó felett elvezethetjük a zsinórunkat), háromágú zsinórkereső és nem utolsó sorban egy olló. Ezek mindig legyenek bent a csónakunkban, ha valamit kiveszünk, tegyük vissza, mert kint fog maradni. A mentő mellény alap. Hidd el, nem ciki! Legyen rend, így minden kéznél lesz!

Ahol minden halért meg kell küzdeni……Pontyok az akadóból
Ezekre lesz szükségünk a víz alatt elakadt zsinórunk megtalálásához

 

A kapás utáni pillanatok

Véleményem szerint sokkal célszerűbb higgadtan végrehajtani egy sikeres fárasztást, mivel a megfelelő szerelék kiválasztásával a halunk már a horgon van, az ólmunk pedig nem himbálózik a szája alatt. Ne húzzuk-vonjuk, mert ez könnyen halvesztéshez vezethet. Ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy egyből érezzük ellenfelünket! Én kontaktusfelvétel nélkül szoktam elmenni a tett helyszínéig, mert tapasztalataim alapján a letett szerelékem közelében meg fog várni a hal. Ha esetleg kissé eltávolodva néhány bokor és fa alatt átmenne, akkor sem kell megijedni, eljött a kampózás ideje.

Ahol minden halért meg kell küzdeni……Pontyok az akadóból
A higgadt, átgondolt fárasztás mindig kifizetődő

 


A kampózás

A zsinór megkeresése a legfőbb cél, így annak elakadási helyét kell körbejárnunk. A kampózót leengedjük a fenékig, majd elhúzzuk és így próbáljuk meg a bokor mögött lévő damil túlsó felét megtalálni, majd felhúzni.
Az orsón a féket engedjük ki, a botot pedig tegyük le a csónakba. Nagy segítség, ha van egy társunk, mert így a csónakkezeléssel és bottal nem kell foglalkoznunk, azokat egy elegáns mozdulattal átengedjük neki. Megkönnyíti a dolgunkat az is, ha rövid botokkal horgászunk. Sokkal könnyebb a csónakban egy 3 méteres botot kerülgetni, hiszen arra is figyelnünk kell, hogy a kilógó botunk spicce ne akadjon fent valamelyik kiálló faágon, tuskón a nagy forgolódás közepette.
Ha megtaláltuk az elakadás helyét és az utána lévő damilunkat is felhúztuk, vágjuk el, lehetőleg legközelebb az akadóhoz. Ezen a ponton gyakran az eredeti zsinórunkat is vissza tudjuk húzni, de ha nem, azt is vágjuk el, majd kössük össze a két véget. Ez nem az a pont, ahol elő kell vennünk az 1001 horgászkötés nagylexikonját. A 2 zsinórt egymás mellé fogva egy sima csomó, vagy dupla csomó tökéletesen megteszi, nem fog szétcsúszni, de ügyeljünk rá, hogy ne fél centit hagyjunk a kilógó „feleslegnek”. Ezt a műveletsort addig kell ismételnünk, amíg végül meg nem érezzük ellenfelünket a horgon. Próbáljunk végig nyugodtan és megfontoltan cselekedni, így eredményesek lehetünk. A kapkodással csak a halvesztés esélyét növeljük.


Ahol minden halért meg kell küzdeni……Pontyok az akadóból
Van, amikor a felszín alatt is rengeteg az akadó


Ahol minden halért meg kell küzdeni……Pontyok az akadóból
Meglett a zsinór és meglett a hal is

 


Fontos dolgok:


- Ne hagyjunk felesleges zsinórt a vízben! Mindig az akadóhoz legközelebb vágjuk azt el és ha tehetjük akkor a fákról is vágjuk le a lehető legtöbbet!
- SOHA se maradjon a szerelék a vízben! Ha megtaláltuk az akadó utáni zsinórt, azt stabilan fogjuk, ne essen ki a kezünkből. Ha mégis elveszítenénk, mindenképpen keressük meg! Ne veszélyeztessük a megakasztott halunkat és abba is gondoljunk bele, hogy ha a felcsalizott előkénk marad bent, azt előbb-utóbb felveheti egy ponty.
- Mielőtt újra behúzunk, tegyük rendbe a szétvagdosott előtét zsinórunkat.
- Ha sok damilt kell kézzel beszednünk a csónakba, tekerjük gombócba, majd úgy helyezzük el, hogy később ne akadjunk bele. Nincs rosszabb, mint amikor fárasztás közben a lábunk alatt szerteszét hever a horgászzsinór és ebben botladozunk a csónakban (pláne egyedül).
- A csónak veszélyes üzem tud lenni, ezért mindig megfelelő körültekintéssel, higgadtan balettozzunk a csónakban a kampózóval.

Ahol minden halért meg kell küzdeni……Pontyok az akadóból
A fák között és a parton is vigyázzunk rájuk


A sok gyakorlás és tapasztalat végül sikerrel ajándékoz meg minket. Igazi vad halakat és felejthetetlen emlékeket ígér.

Mikó János - Carphunter Team