Az Ecsédi Vég-tó

Az Ecsédi Vég-tó

10 éve annak, hogy először ellátogattam ennek a csodálatos víznek a partjára. A környezet, ami ott fogadott, azonnal magával ragadott, na meg persze az a rengeteg élmény, ami már rögtön az első horgászat alkalmával ért minket. Azért írom ezt a kis összefoglalót a tóról, hogy mindenkinek legyen egy kis előzetes információja,  ha esetleg először látogat el erre a gyönyörű vízre.  Az első és legfontosabb szabály: kössük fel a gatyánkat és soha ne adjuk fel!

Az Ecsédi Vég-tó  kialakulása: Az 1950-es 60-as  években több helyen is lignit bányászat folyt az országban, többek között Ecséden is.  1968-ban véget ért a bányászat, de a rekultiváció nem teljes egészében valósult meg a vízzel borított részeken. A területet 9 db kristály tiszta vizű forrás kezdte el feltölteni, így alakult ki idővel a mai formájában látható tó.  Mivel elég kevés anyagot tudtak vissza termelni az egykori bánya területére, így megmaradtak az óriási mélységek, ami a tó egyes részein 30 méternél is mélyebbek lehetnek. A tó átlag mélysége 15 méter, a meder rendkívül változatos, helyenként 2-3 méter alatt akár 8-10 métert is mélyül alattunk. A tó területe 34 ha, iható tisztaságú vízzel rendelkezik, rengeteg természetes táplálék található meg benne, amiből a legkiemelkedőbb a vándorkagyló, ami a vízben élő pontyok egyik fő tápláléka, így ez a csali választásnál is egy meghatározó tényező lehet!


Valamikor az 1960-as években.


Szabályok: A tavon mind a környezet, mind a halak védelme nagyon fontos, amit kötelező betartanunk! ( Úgy gondolom, a legtöbbnek alap dolognak kellene lennie mindenkinél. )   A tóra ajánlás, vagy előzetes személyes találkozó után van lehetőség ellátogatni. Mindenképpen előfoglalás szükséges, általában a következő évre tudunk majd helyet kapni, vagy egy esetleges visszamondás után van esélyünk akár 3-4 héten belül is ellátogatni ide. A halak védelme érdekében kötelező a nagyméretű, vastag vagy felfújható szivaccsal ellátott ponty matrac, a nagyméretű merítő és mérlegelő zsák. Nem ritka a 20-30 kg feletti példány a tóban, így ezek használata elengedhetetlen!  Május végétől szeptember végéig a halak védelme érdekében a mérlegelés és a fotózás kizárólag a vízben történhet, a halat kivenni a vízből szigorúan TILOS! A fogott halat nem szabad letárolni, minél hamarabb vissza kell engedni az éltető elemébe.

Az Ecsédi Vég-tó Az Ecsédi Vég-tóVigyázzunk rájuk.

Minimum 40 mm-es főzsinór és 50 mm-es kagyló álló előtét zsinór 20 méter hosszban kötelező! Leadcore-t nem szabad használni! A csónak használata minden fárasztásnál kötelező! A botokat nem szabad magára hagyni, 1 embernek mindig a horgász helyen kell tartózkodnia. A horgászhelyünkön és a tó egész területén a szemét megfelelő gyűjtésére kiemelt hangsúlyt fektet a tógazda! Dohányzás kizárólag a kijelölt helyeken engedélyezett a stégeken és a csónakokban TILOS a dohányzás! Erkezésünkkor kapunk egy papírt is a szabályokról, amin minden részletesen, több nyelven is össze van foglalva!

Az Ecsédi Vég-tóNem egyszerű terep.

Felkészülés – dolgok amiket semmiképpen ne hagyjunk otthon :   A horgászat minden alkalommal szombattól – szombatig tart, 1 hetes turnusok vannak. Ecséden minden álláson biztosított nekünk egy faház, ágyakkal, egy műanyag csónak, amit a kikötőből tudunk elvinni és hozzá akkumulátort is, amit ugyanott tölthetjük/cserélhetjük.  A tavon csónak nélkül nem tudunk horgászni. Mind a beköltözéshez, helykereséshez, behúzáshoz és fárasztáshoz is elengedhetetlen!  A változó mederviszonyok miatt, elengedhetetlen a helykereséshez a radar használata, plusz érdemes egy kisebb méretű botot is magunkkal vinni, amire egy ólmot kötve tudjuk a talajt még jobban megvizsgálni. Érdemes órákat – napokat eltölteni a megfelelő hely keresésével, mert a sikerességünket ez nagyban befolyásolja. Kagyló padokat, keményebb részeket keresve mindenképpen növelni tudjuk az eredményességünket.  Sok törés és púp található a vízben, amelyek oldalán sokszor kagylós részek vannak, ezért mindenképpen a helyhez megfelelő szerelést kell választanunk, hogy a halvesztést minimalizáljuk. A rengeteg víz alatti fa, bokor miatt több helyen is elengedhetetlen a floatingolás, különben a hal fölé se tudunk oda érni, a zsinórunk már el lesz akadva útközben. A csónakban mindenképpen legyen velünk egy kampózó egy kb. 20 méteres kötéllel, amit abban az esetben fogunk használni, ha a horogra akadt halunk át úszik egy bokor alatt, vagy rá tekerné magát egy fára. Ilyenkor megkeressük, hogy hol akadt el a zsinór és a helyzethez mérten megpróbáljuk kitalálni, hogy milyen irányba mehetett tovább a hal és azt keresztezve bedobjuk a kampót a vízbe, megvárjuk, amíg leér az aljára és szépen lassan húzzuk addig, amíg nem érezzük, hogy elkezdjük felhúzni a saját zsinórunkat. Jobb esetben ez elsőre sikerül, de olyan is van, hogy akár 20 dobás is kell, mire sikerrel járunk. Éppen az ilyen helyzetek miatt ólom elhagyós szereléket használjunk, mert növeli a siker lehetőségét, mivel az ólom nem tud elakadni a fában, vagy zsinórban, éppen mibe gabalyodott bele ellenfelünk a víz alatt. (  Na meg persze, ha nem járunk sikerrel és nem tudjuk kiszabadítani a zsinórunkat, akkor ne húzza magával a nehéz súlyt. )

Az Ecsédi Vég-tóAz Ecsédi Vég-tó
Csend, béke, nyugalom.


Ahogy én csinálom :  Az elmúlt évek alatt gyűjtött tapasztalatokat szeretném megosztani Veletek, nem mondom, hogy ez a jó, de én így csinálom, és úgy gondolom sikerült már szép eredményeket elérni ezekkel a technikákkal – taktikákkal. Márkákat nem fogok írni, ennek most nem az a célja. J  Nálam a fő zsinór 40 mm-es, az előtét zsinór 60 mm-es, amiből 25 métert szoktam feltenni. Elhagyós szereléket használok 180 gr-os ólommal.  Az előkét soha nem bonyolítom túl, vagy egyszerű csomómentes előkét használok, vagy kombi-riget. Bevonatos vagy fluorocarbon előkezsinórt 25 lb méretben, az előke hossza kb. 25 cm, míg a horog nálam kizárólag 2-es méret.  A halaknak, nagyon vastag, erős szájuk van. Úgy gondolom, kell ez a méretű horog, hogy biztosan fogja a hal száját. Csalik terén az íz világot tekintve nálam mindig megtalálható egy büdös – halas íz, amit minden esetben egy édes pop-up tesz színesebbé. Fűszeres ízeket nyáron szoktam favorizálni akár 1 szem süllyedő, akár gyümölcsös ízzel kombinálva.

Az Ecsédi Vég-tó34kg..Leírhatatlan érzés volt.

A part széli részeket, hínár lukakat egy szem pop-uppal is érdemes vallatni, mert tudnak meglepetést okozni.  Én előszeretettel használok magot is a part széli helyeknél a hajszálelőkén felkínálva, egy kicsit kikönnyítve, verhetetlen tud lenni, rengeteg gyönyörű halat sikerült így fogni.

Az Ecsédi Vég-tó  Az Ecsédi Vég-tóHa szerencsénk van, akár fekete amúr is akadhat a horogra…életre szóló élmény!!

 Csali méretekben nekem a dupla 20 mm, 1 szem 24 mm, 24 mm + pop-up a favorit. Kis méretű csalikat nem szoktam erőltetni, mert nagyon magas a fehérhal állománya a tónak, nem ritka, hogy 3-4 kg-os dévér veszi fel a nem neki szánt kisebb csalit.  Nyáron és ősszel a rákok, a törpe harcsák és a fehér halak igen aktívak tudnak lenni, így ilyenkor a 6-7 méternél sekélyebb részeken nem szoktam bojlit használni, kizárólag pop-up és mag jöhet szóba. Mindenképpen sok időt fordítsunk a hely keresésre! Ne csak arra, hogy hova horgásszunk, hanem arra is, hogy hogyan horgászunk oda. Hol van akadó útközben? Hol van akadó a környéken? Mire kell figyelnünk, hogy mi nyerjük a csatát, ne pedig a horogra akadt halunk? Kapás után előszeretettel keresik a védelmet nyújtó bokrokat, fákat. Nyáron és kora ősszel főleg a törések oldalát, alját preferálom 8 -13 méteres mélységekben, de nem kell félni az akár 16-17 méteres mélységektől sem, a jónak vélt helyeket érdemes kipróbálni, ősszel pedig bátran vallassuk ezeket a mélységeket. Etetésre 2-3 marék bojlit és 2 lapát magot szoktam  szórni, amiben kukorica – tigrismogyoró – repce – kender szerepel, amiket szinte már túl szoktam főzni, hogy teljesen szét pattanjanak a szemek.

Az Ecsédi Vég-tó

Amennyiben akadó elé horgászom, akkor minden alkalommal le van kötözve mind a bot, mind a rodpod a parton és nincsen fék lazítás, maximum egy fokkal gyengébbre, hogy ne tudjon a hal azonnal az ágak közé ugrani. Ilyenkor nem is ugrom egyből csónakba, hanem a partról egy 15 métert visszább fordítom a halat, utána általában már a mély víz felé veszi az irányt, ilyenkor megyek én is utána.  A halak nagyon erősek, a testesebb példányokat sokszor 15-20 perc után sem tudjuk megpillantani még a kristálytiszta vízben sem. Vigyázzunk rájuk, nem tesz jót nekik, ha 15-16 méterről rövid idő alatt feltépjük őket a felszínre. Szákolás után én a merítőben kiakasztom a szájából a horgot, nehogy bele akadjon a merítőbe, amíg a csónak mellett kivisszük a helyünkre. A beakadt horog könnyen szét tépheti ilyenkor a száját. A mérlegelés és a fotózás a vízben zajlik. Mindig tartsuk szem előtt, hogy semmilyen kép sem ér annyit, hogy esetlegesen sérülést okozzunk a halnak. Ívási időszakban kiemelt figyelmet kell szentelni a halaknak, véletlen se nyomjuk meg a hasi lágy részeket, ezzel akár végzetes sérülést okozva nekik. Ezt nem csak itt, hanem minden vízen kellő odafigyeléssel kezeljük.

 

Az Ecsédi Vég-tó Az Ecsédi Vég-tóÖrök emlékek…élmények. Apu új rekordja után is hatalmas volt az öröm.


Végszó :  Ha esetleg valamilyen kérdésetek lenne még, keressetek nyugodtan, amiben tudok, segíteni  fogok. Sok meglepetést tartogat a tó, mind az egyedülálló környezet, mind pedig a halak. Egyik héten sikerül megfogni közel 1 tonna halat 15 kg-s átlaggal, a következő alkalommal pedig örülsz majd annak a 2-3 halnak, amiért véresen megküzdöttél! Ezért is olyan szép a horgászat… Soha nincs két ugyanolyan!

 

Az Ecsédi Vég-tó

Remélem sok hasznos dolgot tudtam mondani Ecséddel kapcsolatban és egy kicsit sikerült hozzá járulnom ahhoz, hogy hasonlóan sikeresen és elégedetten induljatok haza majd innen, mint ahogy én szoktam.Üdvözlettel, Csombor Barnabás