Csatornák varázsa

Csatornák varázsa

Sziasztok! Ebben a hónapban a holtágakról/élővizekről lesz szó. Számomra nem nehéz bemutatni ezt a fajta horgászatot, praktikákat, hiszen a Körösök-vidékén lakom, így rengeteg tapasztalatot szereztem az évek alatt. 

Számomra 4 fontos tényező van, ha ilyen pecára indulok:

  • Mikor?
  • Hol?
  • Mivel?
  • Milyen körülmények között?

Rengeteg bosszúságot okoz, ha nem vagyunk megfelelően felkészülve egy élővízi horgászatra. Ha nincs forrásunk azt adót vízről, készülni kell rá, mert előfordulhat hínár, töklevél, rengeteg törpeharcsa, vízimadarak, hód, vidra, róka, vaddisznó, vagy éppen a legveszélyesebb állat a szúnyog, hiszen ezeken a területeken millió számmal hemzsegnek. Szerencsére a szúnyog ellen léteznek különböző praktikák, eszközök, éppen egy füstölőspirál, Thermacell készülékek, esetleg fáklya.

Törpeharcsa ellen hálózni, zsugorozni lehet a golyót, vagy egy lebegtetett pop up-al szinte teljesen ki tudjuk szűrni őket. Fontos lehet a zsinórt süllyeszteni, hiszen nem lehet kiszámolni mikor engedik fel, esetleg le a vízszintet, vagy éppen a csónakosok ne szedjék össze a felszerelésünket. Nem utolsó sorban ki tudjuk küszöbölni a víziállatokat is vele, így nem lesz annyi „ál kapásunk”. 

Fontos lehet még a tábort úgy építeni, hogy kényelmes, illetve biztonságos is legyen, főleg, ha egyedül horgászunk. Mivel leginkább eldugott részeken pecázunk, én az autóval mindig a bejáró közepén állok meg és a sátor ajtó is az autó felé néz. Semmilyen élelmet, ételmaradékot, bojlit ne hagyjunk kint, rakjuk be az autóba, semmiképpen ne a sátorban tároljuk őket, mert nem túl szerencsés kómásan arra ébredni, hogy egy róka pislog mellettünk! Mindig úgy feküdjünk le, hogy össze van pakolva, így ha hirtelen el kell hagynunk a helyet, ne keljen még akkor gondolkodni mit hova pakoljunk gyorsan!  Ne állj, ne rakd a sátrat száraz, vagy éppen nagy fa alá! Én egy életre megtanultam 14 éves koromban, amikor egy viharból menekültünk édesapámmal. Nem tudunk felmenni a gátra annyira szétázott a rámpa, de szerencsére visszamentünk kb. 100 métert és gyalog mentünk fel kézzel felásni egy keréknyomra valót, majd mire kész lettünk és visszamentünk az autóhoz egy nagy fa ki is borult. Ha nem állunk el onnan, akkor nem írnám most ezeket a sorokat…

Minden peca előtt nézzük meg az időjárás előrejelzést. Nagyon ritka az aszfaltos út a holtágak partján, ezért, ha nagy mennyiségű esőre számíthatunk, ki se menjünk, vagy induljunk haza időben. Nem jó órákat, akár napokat várni arra, hogy egy traktor (ha talál az ember vagyonokért) kihúzzon, illetve sérüljön az autó vagy akár a személy. Sajnos nálunk minden évben tapasztalni lehet, hogy 1-2 versenyző becsúszik a vízbe, vagy éppen a gát tetejéről túl hamar leér. Ha ezeket a dolgokat észben tartjuk, nem egy feszült, kínszenvedős peca lesz, hanem már fél sikerünk van és a halfogás ajándék lehet, vagy éppen tapasztalat!?

Egy ilyen helyen minden egyes halnak értéke van. Sok munka, sok idő, sok fáradság, de ha kitartó vagy és megismered a helyet, esetleg nem szégyellsz segítséget kérni az ott lévő horgászoktól vagy éppen figyeled azokat a jelenségeket, amit most megosztok veled, akkor már nem is biztos, hogy szerencse kérdése lesz ez.

 

Csatornák varázsa
Ezekre a helyekre mindig érdemes rápróbálni.

 

Leginkább 3 évszakról beszélhetünk, hiszen ezek a holtágak fagynak be legelsőnek télen. Ezen kívül minden évszak tökéletesen működik! Ha biztosra akarunk menni, van pár természetes jelenség, ami nagyban elősegítheti a sikeres horgászatunkat.

Minden horgász arra vágyik, hogy megjöjjön a tavaszi felmelegedés. Személyes tapasztalatom az, hogy a horgászok többsége ilyenkor egyből a túloldalt lévő nádfalat célozza be és vödörszámra szórja az áztatott kukoricát. Nem mondom, hogy ez nem lehet sikeres, de ha picit többet tudunk a vízparton tölteni, megfigyelhetjük, hogy egy akadó elé szórt marék bojli, vagy éppen kukorica sokkal sikeresebb lehet.

Személyes kedvenceim a nyár eleji, késő tavaszi napok, amikor a faeper (szederfa) elkezd érni és a vízbe potyogni! Ez az az időszak amikor bátran bárkit, bármikor ki merek vinni horgászni, hiszen, ha jól ismerjük a helyet a betlizés esélye a nullához közeli. Fontos a fa alá, illetve a lehető legközelebb horgászni a siker érdekében.

 

Csatornák varázsa
Nem csak mi szeretjük nyáron az árnyékot.

 

Nyáron is sokan erőltetik a nádfalat, ilyenkor azért már nagyobb testű amurt szép számmal lehet fogni, de a pontyok ritkán táplálkoznak ott, vagy éppen a kisebb egyedeket sikerül csak megfognunk, őket is csak éjszaka vagy a hajnali órákban. Sokkal sikeresebbek lehetünk a vízre belógó fák alatt illetve bármilyen árnyékos helyeken, főleg napközben. Ha van rá lehetőségünk egy tapogató rúddal meg tudjuk nézni az alját, szinte minden ilyen helyen kemény placcot, illetve kagyló maradványokat fogunk találni.

 

Csatornák varázsa
Hatalmas amúr a csatornából.

 

Az ősz kezdete, nyár vége is tartogat meglepetést, hiszen elkezd érni a szilva és ha találunk fát a parton, potyogni is fog. Ez is, mint az eper, természetes táplálék a halaknak, így nem kell órákat, akár napokat helykereséssel töltenünk. Érdemes nyitott szemmel járni egész évben, hogy ezeket a fákat megjegyezze az ember, így megkönnyítjük a saját dolgunkat. Ahogy hűl a víz, érdemesebb picit mélyebb, illetve az akadós részeket pecázni, akár nagyobb mennyiségű etetéssel is, hiszen a pontyok készülnek a vermelésre!

 

Csatornák varázsa
Érik a szilva…

 

A csali választás élővízen nagyon nehéz dolog lehet, de sajnos a körülmények ezt rettentően le tudják szűkíteni, hiszen nálunk rengeteg a törpeharcsa, mint általában mindenhol az országban.

Tavasszal érdemes még bojlival horgászni, de már akkor is célravezetőbb egy halliszt nélküli csali.  Én személy szerint kizárólag pop up-al horgászom minden holtágon, abból is csak a Candy Floss és a Top Banana lapul a táskámban. Ha az előbb említett szilva vagy eper alatt horgászunk, nagyon fontos, hogy legalább a fenéktől 30 centire ki legyen emelve a horgunk. Sima csomó mentes kötés, Fluo Carbon zsinór, minimum 30mm átmérővel. Ne menjünk 4-es horog alá hiszen nem tudhatjuk mit rejt egy 100 éves holtág!!!

 

Csatornák varázsa
Ebben minden elveszik…

Bízom benne, hogy tudtam egy kis segítséget adni a következő horgászathoz. Ha még gyorsak vagytok, 1-2 hétig potyoghat a faeper!! 

Kiss Gergő