Egyesületi vizek, ahogy én látom

A horgászok egy része egyesületi vízen horgászik, de ezek nemcsak a hagyományos értelemben vett sűrűbben telepített tavakat jelenthetik, hanem sok helyen főként a kihívásokban gazdag kavicsbányákat is. Magyarországon egyre inkább „felkapottak” az ilyen jellegű vizek is, ezért az érdeklődés is fokozódik irántuk. Az ilyen kristálytiszta vizekből fogott pontyok, számomra nagyobb értékkel bírnak, mintha egy intenzíven telepített tóból kerültek volna a merítőmbe.

Gyakran kevés hely áll rendelkezésre a tábor felállításához

Gyakran kevés hely áll rendelkezésre a tábor felállításához

 

Kevés helyet foglal, kompakt, rozsdamentes

Kevés helyet foglal, kompakt, rozsdamentes

 

Csábít a friss kotrás

Csábít a friss kotrás

 

A fenti cím jól fémjelzi egy egyesületi vízen és azon belül egy kavicsbánya tavon való horgászat nehézségeit és ezek meghorgászásához szükséges aprólékosságot. A szóban forgó tavak sajátosságai közé tartoznak a rapszodikus mederviszonyok, esetenként a kisebb halsűrűség illetve a kecskeköröm kagyló nagyobb mennyiségben való jelenléte. A kagyló ugyebár a zsinórok egyik ellensége is egyúttal. Ezek már önmagukban képesek feladni a leckét egy horgásznak, na de, amikor mindez egyesületi berkeken belül történik, akkor több fronton vagyunk képesek kapni az áldást.

Kristálytiszta búcsú

 

Fantasztikus látvány elengedni

Fantasztikus látvány elengedni

 

Ebben a cikkben saját tapasztalataimat szeretném Veletek megosztani, illetve olyan technikákat, stratégiákat, esetleges nehézségeket bemutatni, amelyek használatával és kiküszöbölésével eredményesek lehettek olyan vizeken, amelyeken egyesület működik.

Általánosságban egy egyesületi vízen foglalt hely nincs, ekkor már beleütköztünk az első akadályba, ami miatt az előre megálmodott, működőképes etetési stratégia is viszonylag hamar csődöt tud mondani. Persze ez nem mindig jelent akadályt, mert ezt ki lehet küszöbölni egy korábbi érkezéssel, de amikor a fényképező elé tarthatod az áhított halat, akkor visszagondolva megérte a fáradtságot.

 

Megérte a fáradtságot

Megérte a fáradtságot

 

Őt sem most telepítették

Őt sem most telepítették

 

Jobbára ilyen vizeken dobós horgászatra kell berendezkednünk. Sok helyen ugyan megengedik az etetőhajó használatát, de csak etetési célzattal. Szerelék behordás nincs.

Ez már okozhat nehézséget, mert egy nagyobb távolságban lévő helyre, sokkal nehezebb dobva bejuttatni az etetőanyagot, mint etetőhajóval koncentráltan bevinni. A szórás esetenként elérheti a több métert is, szélviszonyoktól és technikától függően. Nagyon jól be kell gyakorolnunk a mozdulatokat ahhoz, hogy leszűkítsük ezt a pontatlansági hibát, nem beszélve a kavicsbányákon jellegzetes nagy mélységekről, ahol pl. a bojli is jobban szétszóródik, hiába a pontos etetés.

Sokszor előfordul, hogy olyan helyen van a tökéletes pont, ahol ha csak egy kicsit is tovább dob az ember, mert máshol akár már 16 méteres mélység is tátonghat. Nagyon nehéz meghorgászni az ilyen gerinceket, amelyek sokszor nagyon keskenyek. Itt van a legnagyobb haszna a zsinórklipsznek, amibe kiakasztva a zsinórt máris sokat tettünk a pontos etetés érdekében. Ezután a zsinórkimérés mozzanata következik, ami lehetővé teszi, hogy oda dobjuk a szerelékünket, ahol az etetés is van.

A spomb a legjobb barátunk

A spomb a legjobb barátunk

 

Sokszor egy törés, gerinc, plató vagy egy akadó előtti terület jelentheti a megfelelő helyet, de mindezt meghatározni radar vagy etetőhajó nélkül, sokkal fáradtságosabb munkát jelent. Pontosítok, mert a radarozás történhet partról dobható Deeper radarokkal is, de van, aki esküszik a markerezés adta lehetőségekre, mint például én is. Fáradtságos ugyan, de a lehető legjobb képet adja a mederről.

Deeper vs. Marker úszó

Deeper vs. Marker úszó

 

Sokan sokféle etetési stratégiára esküsznek. Ezek mind időjárás, hely, évszak függő megoldások lehetnek. Egyesületi vizeken jó megoldásnak bizonyulhat az előetetés, a már előzőleg kimarkerezett helyre. Egy kavicsbánya tavon, kicsit máshogy alakulnak a vízhőmérsékletek is, mint például egy 2 méteres átlagmélységgel rendelkező tavon. Nagyon nem mindegy mivel, mikor és hova etetsz. Például később melegszik át a víz, amely nagymértékben tudja befolyásolnia halak étvágyát, útvonalát. Nagyon is lényeges lehet még a fluorocarbon zsinór használata, lévén, hogy a víz lényegesen tisztább, mint más aljzatösszetételű tavak esetében.

 

Ez a téma sokkal több szót is érdemelne, mert bármennyire is csak egy egyesületi bányatóról beszélünk, rejteget nehézségeket, de meglepetéseket is egyaránt. Sosem tudhatod, hogy mikor fogod meg életed halát egy ilyen jellegű vízen.

 

Mikó Gábor